SmartIT şi aplicaţii mobile pentru timp liber şi orientare urbană

De la an la an se înmulţesc evenimentele în cadrul cărora programatorii din zona web şi mobile îşi pot dovedi talentul prin crearea de aplicaţii. SmartIT, eveniment organizat de PlayTech.ro, se vrea a fi unul de refeinţă în această direcţie, organizatorii şi partenerii evenimentului punând la dispoziţie premii de peste 7000 de euro.

Dacă Pepsi Refresh a fost o competiţie de idei (nu neapărat, dar majoritatea dozelor de refresh au fost idei), SmartIT este o competiţie ce presupune aplicaţii web sau mobile existente şi funcţionale la momentul înscrierii lor în cursa pentru locurile câştigătoare.

Dezvoltatorii de aplicaţii se mai pot înscrie în competiţie cu proiectele lor până pe 24 ianuarie 2012, urmând ca pe 1 februarie să se decidă aplicaţiile câştigătoare pentru cele două categorii.

Aşa cum v-am obişnuit, nu scap nici o ocazie de a vă aduce la cunoştinţă aplicaţii ce au legătură cu timpul liber, turismul/călătoriile. Per total, până acum au fost înscrise în competiţie 8 aplicaţii: 6 mobile şi 2 web. Dintre cele mobile 2 au legătură cu petrecerea timpului liber şi orientarea în spaţiul urban, iar dintre cele web una singură e orientată către prezentarea unor trasee turistice de referinţă.

Mai jos puteţi citi părerile mele despre cele 3 aplicaţii de interes.

GBS – GPS for Bucharest Subway

Pagina aplicaţiei: GBS – GPS for Bucharest Subway

Dezvoltator: Iancu Bogdan | facemsoft.ro

La categoria d0e aplicaţii mobile GBS – GPS for Bucharest Subway deschide lista aplicaţiilor. Surpinzător, e printre puţinele aplicaţii mobile dezvoltate de români ce vizează terminalele Windows Phone, iar rolul ei e acela de a orienta utilizatorul în subteran, atunci când merge cu metroul. Practic, folosind GPS-ul telefonului, utilizatorul va şti exact şi va vedea unde se află pe hartă (staţie de metrou sau strada corespondentă magistralei) şi ce distanţă şi timp va mai avea până la următoarea staţie, putând astfel aproxima timpul necesar ajungerii la destinaţie.

Dacă mă întrebaţi pe mine, lăsând la o parte sistemul de operare mobil pentru care a fost gândită, această aplicaţie nu va satisface pe deplin utilizatorul atât timp cât nu vine cu nimic nou faţă de aplicaţiile concurente: transporturban.ro, Best Route, Bucharest GPS Metro (Android), Public Transport Bucharest sau Bucharest Metro AR (iPhone). Pentru a fi peste aceste aplicaţii ar trebui să aibă una din următoarele funcţionalităţi: să indice staţiile de metrou prevăzute cu ATM-uri, patiserii (ştiu, sună amuzant, dar asta înseamnă să fie utilă), să indice legăturile fiecărei staţii de metrou cu staţiile RATB aşa cum se întâmplă pe afişajul electronic din noile metrouri sau orice alt punct de interes pe o rază de 200-300 de metri în jurul fiecărei staţii de metrou.

Şi acum ridic o întrebare pentru voi: o paletă largă de aplicaţii mobile face posesorul unui smart phone să conştientizeze utilitatea acestuia sau cele preinstalate dovedesc deja asta?

iPad Menu

Pagina aplicaţiei: iPad Menu

Dezvoltator: Victor Maxim | People Media

Aplicaţia este dezvoltată pentru tablete ce rulează sisteme de operare iOS sau Android şi este o platformă interactivă ce duce clasicul meniu din restaurante, cluburi, cafenele, la un nou nivel. Am mai auzit eu de biscuiţi pentru pahare cu senzori ce anunţau chelnării când paharele erau goale, dar meniul afişat pe iPad e cumva ieşit din comun. Pe de-o parte văd şi avantaje, pe de altă parte şi dezavantaje.

Avantaje: actualizarea acestuia în timp real direct din softul de preluare a comenzilor atunci când un anumit fel de mâncare este epuizat, plata consumaţiei prin internet banking sau PayPal (atât timp cât platforma are integrată o soluţie de comerţ electronic).

Dezavantaje: reduce interacţiunea umană şi transmiterea de mesaje indirecte cu chelnerul (cine ştie, serviciile pot fi evaluate prin like-uri şi dislike-uri 🙂 ), prea multă tehnologie în spaţiul intim al comesenilor, lipsa unor smart place-uri. Plus de asta, ce e până la urmă un smart place? Un internet cafe select, un restaurant high-tech?

Din punctul meu de vedere o astfel de aplicaţie ar fi utilă pentru comenzile date de pe telefonul mobil în drum spre restaurantul unde utilizatorii au rezervare, pentru a reduce din timpul de aşteptare.

Bucureştiul într-o zi

Pagina aplicaţiei: Bucurestiul Intr-o Zi! | bucurestiulintrozi.ro

Dezvoltator: Madalina Trusca, Ana-Maria Iordache, Calin Colacel | Urban Scout

De data aceasta vorbim de o aplicaţie web, o hartă a unor trasee turistice pe parcursul cărora sunt prezentate obiective de interes istoric, cultural etc. Proiectul în sine nu mai are nevoie de nici o prezentare, având o expunere mai mult decât ok atât în outdoor (ţineţi minte afişele cu Coana Miţa de pe chioşcurile de bilete, nu?), cât şi în online (trebuie să ţineţi minte interviurile cu părerile bloggerilor despre Bucureşti).

Voi urmări îndeaproape competiţia şi voi reveni cu completăr dacă este cazul.

Total
0
Shares
0 comments
 1. Salut si multumesc de review! Intotdeauna am apreciat feedback-ul, fie el pozitiv sau negativ pentru ca astfel pot imbunatati aplicatiile din prisma utilizatorilor, nu al dezvoltatorului. In ceea ce priveste aplicatia GBS, aceasta se diferentiaza de concurenta prin faptul ca in subteran (unde nu exista semnal GPS) foloseste accelerometrul telefonului pentru a determina schimbarea statiei, aproximand astfel statia curenta. Sunt afisate deasemenea in cadrul aplicatiei si legaturile RATB pentru fiecare statie, precum si indicatii de calatorie (unde pot fi incluse si informatii despre ATM-uri). Aceste caracteristici apar in ultimul printscreen de pe site-ul competitiei, care din pacate nu este foarte vizibil, fiind oarecum “ascuns” sub primul.

 2. Salut, Bogdan!
  Mulţumesc şi eu pentru vizită şi pentru comentariu.
  Să înţeleg că are legătură cu triangularea semnalului telefonului mobil? Dacă da, cam care este marja de eroare în ceea ce priveşte localizarea exactă a poziţiei? Ştiu că Google Latitude are o marjă de eroare de până în 50 de metri. Dacă poziţia e stabilită incorect, nu sunt şi timpii de călătorie mai mari (aşa se contrazic faptele cu ceea ce se transmite utilizatorului în descrierea aplicaţiei)?
  Legat de nume, cred că era mai potrivit Metrorex Locations sau, de ce nu, Metrorex Latitude. 🙂
  Cât despre sistemul de operare mobil, ce te-a determinat să alegi Windows Phone? Tot tu ai dezvoltat şi varianta de Android?
  Cele bune şi succes în competiţie!

 3. Nu are legatura cu triangularea. Stiind statia de la care se pleaca, se folosesc datele luate de accelerometru pentru a determina momentul cand trenul franeaza. Atunci se considera ca a trecut o statie si se afiseaza statia urmatoare din calatoria stabilita (se poate interveni si manual asupra statiei urmatoare, daca de exemplu trenul opreste intre statii). Pe viitor ma gandesc la un update care sa tina cont si de acces point-urile montate de Orange si Vodafone in statii, pentru a determina locatia mai exact.
  Legat de nume, nu cred ca denumirea Metrorex ajuta foarte mult in Marketplace, aplicatia fiind disponibila si in engleza. Nu stiu cati straini stiu ca metroul din Bucuresti e operat de Metrorex.
  Am analizat aplicatiile de Android la momentul demararii proiectului si nici una nu avea toate functionalitatile pe care le are aceasta, nu stiu exact la care te referi, dar nu, nu am facut-o eu. Platforma Windows Phone am ales-o datorita experientei in programare .NET.
  Multumesc mult, numai bine si tie!

 4. Pingback: 3 tehnologii mobile integrate într-un ghid turistic european | Ghid Turistic Digital 2.0
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Minunile de lângă noi. Obiective turistice naturale din bazinul Trotuşului

Next Article

Romanian Airports, informații despre zboruri direct pe telefonul tău Android

Related Posts
Total
0
Share