Sistemul Informatic Integrat de Evidenţă a Turiştilor

Nu știu când va anunța Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) darea în funcțiune a Sistemului Integrat de Monitorizare a Turiștilor (SIET), dezvoltat de către IBM România, dar știu că a reușit să genereze o singură reacție oficială.

Reacția a venit din partea Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) pe motiv că:

[…] aplicarea sistemului incalca libera si neingradita circulatie a persoanei si conduce la transmiterea [notă: către diverse părți, fie ele definite printr-o hotărâre de guvern], fara acordul celui care foloseste serviciile hotelierilor, a unor informatii confidentiale (nume, prenume, act de identitate, data cand se afla intr-un anumit loc etc.), care ii pot crea inconveniente si neplaceri de orice natura.

Sursa: wall-street.ro

La rândul său, MDRT a replicat că:

Datele personale completate de turişti în “Fişa de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor” vor fi disponibile, odată cu implementarea SIET, la fel cum sunt şi în prezent, numai angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), aşa cum prevede legislaţia în vigoare.

Sursa: zf.ro

Ca să lămurim situația, să vedem cine și la ce informații are acces ca urmare a implementării SIET:

  • MDRT, informații statistice: numărul de turişti cazaţi într-o structură de primire turistică, câţi sunt străini, din ce ţări provin, câţi sunt bărbaţi şi câţi sunt femei etc.; atât timp cât ministerul de resort nu are acces la date cu caracter personal, locul în care se află turistul este irelevant în contextul ridicat de FIHR;
  • MAI (Poliție și Parchet), date cu caracter personal: CNP, nume, adresă, lucru care se întâmplă și în prezent, administratorii unităților de cazare fiind obligați de legea actulă – H.G. Nr. 237/2001 – să declare la Poliție fișele de sosire/plecare.

De asemenea, trebuie să lămurim în ce măsură SIET permite combaterea evaziunii fiscale. Conform celor declarate de reprezentanții ministerului, sistemul informatic va permite raportarea perioadelor de inactivitate sezonieră, zilnică etc.

În aceste condiții, luând în calcul informațiile trimise, de exemplu, perioadă de inactivitate declarată în plin sezon pe motivul lipsei clienților în comparație cu structuri de cazare din împrejurimi care înregistrează înnoptări, ministerul poate decide facă e cazul unui control sau nu. De asemenea, un număr mare de turiști ce se cazează în aceeași cameră, pe parcursul unei zile, poate ridica semne de întrebare legate de ce se întâmplă acolo. Cine știe, poate așa se descoperă vreun bordel sub acoperire. 🙂

Și, pe final, nu rămâne decât să găsim un răspuns le următoarea întrebare: cum îi va convinge ministerul pe administratorii/proprietarii de pensiuni din vârful dealului, unde nu există semnal GSM, rețea internet, rețea de iluminat (cabane izolate, refugii turistice etc.), condiții esențiale pentru funcționarea unui PC (dacă acesta există)?

Total
0
Shares
0 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

eTurism Bref (3)

Next Article

Finaliștii competiției Smart IT, la masa rotundă pentru desemnarea câștigătorilor

Related Posts
Total
0
Share