Wi-Fi în autocar, poate și în tren sau, de ce nu în avion sau în mașina personală

Când am zburat spre Köln, pe unul din locurile din linie cu locul pe care stăteam, era un individ ce nu s-a dezlipit de iPhone-ul său nici măcar un minut pe toată durata zborului. La urcarea în avion, pâna să se anunțe închiderea dispozitivelor electronice, a navigat pe situri de știri; când toate dispozitivele au putu fi folosite în flight mode, a mai navigat ceva timp pe pagini probabil salvate offline, după care s-a jucat tot timpul și a ascultat muzică.

Nu am nici un dubiu când spun că respectivului i-ar fi surîs ideea de wi-fi la bord.

Nu numai că internetul este mai important decât micul dejun pentru cei ce stau la hotel, dar importanța acestuia se resimte și în alte locuri ca zone frecventate de turiști, stații de metrou (vezi aici harta hot-spot-urilor Digi Wi-Fi)/autogări etc., precum și în mijloacele de transport fie ele de subterane, de suprafață sau aeriene, susținând astfel dezvoltarea a cât mai multor aplicații mobile de călătorie dependente de conexiune internet.

Internet la înălțime, printre nori

Dintre operatorii străini ce operează zboruri din și spre România, Lufthansa știu sigur că permite utilizarea dispozitivelor ce se pot conecta la internet, oferind pasagerilor conexiune internet prin serviciul FlyNet, iar British Airways oferă in-flight internet services doar la business class.

Dacă pentru a ne bucura de pe urma utilizarii dispozitivelor GSM la bordul aeronavelor deținute de operatorii locali (n-am mai auzit nimic de la anunțarea dezbaterii publice a proiectului) mai avem de așteptat, iată că la nivelul solului lucrurile stau altfel când vine vorba de internet în timpul deplasării cu autocarul sau trenul.

Călătorului îi stă bine cu drumul și cu o conexiune wireless în mișcare

Cum nu am avut ocazia de a merge foarte des cu autocarul în România (nici în afară), am aflat destul de târziu că sunt operatori de curse ce oferă conexiune internet prin wi-fi. Mai exact, în primăvara trecută, când m-am întors de la Constanța, după terminarea proiectului Scrie Romania! în care am fost implicat.

Totuși, nu mare mi-a fost dezamăgirea când am constatat câ serviciul nu este disponibil, cel puți pe telefonul pe care îl aveam atunci, un HTC Touch Diamond, deși era anunțat cu litere cât China pe autocar. O doamnă, pe un loc în fața mea, a tot insistat să se conecteze la internet pe toata durata călătoriei. Și ea fără succes.

Conform declarațiilor lui Paul Cranja, directorul firmei Bileteria S.R.L., pentru HotNews.ro, operatorii de transport persoane ce oferă servicii de internet wireless gratuit sunt Antares Transport, Dacos, Simpa Trans, GSM Trans. Momentan, hot-spot-uri wi-fi sunt prezente doar pe autocarele ce circulă pe traseele București – Constanța – Mangalia și București – Râmnicu Vâlcea. Operatorul de transport persoane Normandia urmează să își doteze autocarele proprii cu această facilitate. De asemenea, pe cursele Cluj – Chișinău și Chișinău – Cluj, operate de compania Midibus S.R.L. (dacă greșesc, vă rog să mă corectați), pasagerii au acces la internet wireless gratuit atât timp cât sunt pe teritoriul României.

Nu cred că va mai dura mult, bine, nu vorbim acum de România, până când producătorii de autoturisme vor integra servicii internet în tehnologiile de la bord. Și atunci să vedeți un nou val de agenți virtuali gata să te asiste gen Siri, Ioana sau Marcel :). Nu de alta, dar e cel mai sigur mod de a da comenzi când ești la volan. Acces internet fără alte implicații (aplicații, entertainment etc.) poate fi asigurat printr-un router wireless 3G.

Va fi detronat glasul roților de tren de conexiunile wireless din vagoane?

Nici CFR Călători nu se lasă mai prejos și face de ceva vreme măsurători împreună cu principalii operatori de telefonie mobilă din țară pentru a testa calitatea semnalului wireless în diferite zone de pe rutele feroviare. Momentan, acces wireless gratuit la internet au doar călătorii ce optează pentru clasa business din trenurile Inter City de pe rutele București – Cluj-Napoca și Cluj-Napoca – București.

Vom trăi vremuri SF

Cu cât internetul va fi accesibil în cât mai multe mijloace de transport/locuri, entertainmentul se va muta din camera de hotel în avion (in-flight entertainment), autobuz, autocar, mașină personală sau tren (on-board entertainment). În toate ariile ați văzut, mai mult ca sigur, inițiative.

Simțiți-vă liberi să vă împărtășiți experiențele cu astfel de servicii sau să aduceți la cunoștință alte companii care facilitează accesul la internet în mers în secțiunea de comentarii.

 

Total
0
Shares
0 comments
  1. Petrus cind ai plecat din Constanta spre Bucuresti anul trecut fie routerul se blocase iar probabil soferii nu sunt instruiti sa verifice acest lucru fie nu se putea conecta routerul.
    Cu aceasta ocazie vreau sa te anunt de faptul ca eu pe cele 2 masini cu care ofer servicii de transport catre Aeroport, obiective turistice sau intre orase clientilor mei ofer acces gratuit la internet prin WiFi. Culmea este ca o astfel de investitie nu este foarte scumpa.
    Singura piedica este legata de reteaua DigiMobil care din fericiere se mareste constanta.
    In plus astfel de solutii pot fi folosite si de cabanele sau pensiunile unde lipsa infrastructurii isi face imposibila contractarea unui abonament prin cablu.

  2. Pingback: eTurism Bref (16)
  3. Pingback: In-room entertainment, de la video on-demand la jocuri de noroc | Ghid Turistic Digital 2.0
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

iDeal, pentru cei ce vor să găsească oferte tentante în apropiere

Next Article

Transformă cumpărăturile plătite cu cardul de credit BCR în puncte de loialitate Wizz Air

Related Posts
Total
0
Share