Ghiduri turistice in format audio

Dupa ce competitia de idei Arena Ursilor s-a incheiat, mi-am propus sa fac un follow up pentru toate ideile/proiectele legate de turism inscrise in competitie.

Exceptand cele cateva idei care la momentul respectiv erau deja puse in practica, au fost cateva pentru care initiatorii asteptau momentul propice pentru punerea in practica: fie legat de timp, fie legat de resurse.

La momentul respectiv, am gasit interesata ideea lui Alin Popescu, cea referitoare la un sit mobil/aplicatie cu ghiduri turistice in format audio, audio4travel.com.

Alin a reusit sa isi puna ideea in practica si poate fi accesata la urmatoarea adresa: audio4travel.com.

Situl, inca in dezvoltare, pune la dispozitia utilizatorilor o serie de inregistrari audio cu descrierea celor mai importante obiective din cateva destinatii turistice pentru moment, acestea fiind prezentate ca si puncte de interes pe o harta.

Cei ce doresc sa ajute la testarea sitului au la dispozitie ghiduri audio urcate pe sit de catre echipa ce lucreaza la dezvoltarea lui, toate in engleza, dupa cum urmeaza:

  • 36 ghiduri audio pentru Marea Britanie, majoritatea pentru Londra;
  • 13 ghiduri audio pentru Romania, dintre care 11 pentru Bucuresti;
  • 8 ghiduri audio pentru Ungaria, dintre care 7 pentru Budapesta;
  • 8 ghiduri audio pentru Austria, toate pentru obiective din Viena.

Pentru a fi utile la fata locului sau on the go, cum ar spune americanul, acestea trebuie sa se poata descarca pe cel la mai indemana dispozitiv de redare audio: mp3/mp4 player, telefon sau tableta. Momentan optiunea aceasta nu e disponibila.

In cazul in care echipa audio4travel.com se va decide in aceasta privinta, descarcarea se poate face manual, conectand pur si simplu dispozitivele la PC-ul de pe care se acceseaza situl, sau semi-automat, cu ajutorul unei aplicatii mobile, printr-o conexiune wireless – pentru a tine sub control costurile cu planul de date. Aplicatia mobila poate functiona si ca instrument de check-in, utilizatorii avand posibilitatea sa isi partajeze locatia pe retelele sociale in care activeaza. Ma gandesc ca atat situl, cat si aplicatia mobila sa sugereze utilizatorilor si alte puncte de interes, chiar daca acestea nu beneficiaza de descrieri audio.

De asemenea, utilizatorii pot urca propriile lor ghiduri turistice in format audio. Aici treaba e cu dus si intors. Termenii si conditiile de utilizare a serviciului trebuiesc bine definiti, astfel incat utilizatorii sa actioneze in cunostinta de cauza, mai ales cand vine vorba de drepturile de autor, si pe proprie raspundere.

Ideea de distributie a ghidurilor turistice audio in mediul online nu e noua. In toamna anului trecut, Raiffeisen a initiat miscarea Orasul pe Bicicleta in 5 orase din tara. Pe toata perioada campaniei, publicul a propus obiective turistice spre vizitare, iar 5 bloggeri de renume au ales sa inregistreze ghiduri audio pentru obiectivele care i-au impresionat cel mai mult. Astfel, au fost “indexate”, dupa cum urmeaza:

  • pentru Constanta au fost propuse 110 obiective si au fost inregistrate 10 audioghiduri, povestitor Gabi Macovei;
  • pentru Iasi au fost propuse 115 obiective si au fost inregistrate 12 audioghiduri, povestitor Adrian Ciubotaru;
  • pentru Cluj au fost propuse 151 obiective si au fost inregistrate 9 audioghiduri, povestitor Chinezu;
  • pentru Brasov au fost propuse 142 obiective si au fost inregistrate 10 audioghiduri, povestitor Cabral;
  • pentru Bucuresti au fost propuse 194 obiective si au fost inregistrate 16 audioghiduri, povestitor Dobrovolschi.

Povestile despre obiectivele alese de cei 5 au fost analizate de istoricul Adrian Majuru, stilizate si urcate pe situl campaniei, de unde pot fi descarcate.

Daca cunoasteti platforme web ce gazduiesc ghiduri audio, in special dezvoltate de romani, sau aplicatii mobile dedicate, nu ezitati sa lasati un comentariu cu motivele pentru care ati folosit/renuntat la acel serviciu. Daca ati fost prin muzeele romanesti si ati intalnit astfel de optiuni pe dispozitive dedicate, pentru turistii straini, la fel, sunteti invitati sa lasati cateva detalii in comentarii.

Total
0
Shares
1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Dispeceratul firmelor de taximetre s-a mutat pe ecranul tactil al telefoanelor mobile

Next Article

eTurism Bref (7)

Related Posts
Total
0
Share