Automate de bilete pentru transportul în comun din Iaşi

La începutul acestei luni, Arobs Transilvania Software din Cluj-Napoca, firma dezvoltatoare de aplicațiile mobile și software cu aplicabilitate în turism (vezi aplicația iPhone Hotelzon) și transporturi și nu numai, a încheiat, în urma unei licitații publice, un parteneriat cu Primăria Municipiului Iași în ceea ce privește automatizarea vânzării biletelor de călătorie pentru transportul în comun.

Firma se face responsabilă atât de software-ul ce va rula pe automatele de bilete, cât și pentru automatele în sine, pentru început 10 la număr, ce vor fi amplasate în zonele cheie din municipiu. Călătorii vor putea plăti călătoriile atât cu numerar, cât și cu cardul, automatele fiind dotate cu un POS.

Cele 10 automate de bilete vor fi instalate în următoarele stații (sursa):

  • Piața Unirii
  • Tudor Vladimirescu – sens spre Bucşinescu
  • Tg.Cucu –  sens spre Elena Doam
  • Universitate – sens spre Fundaţie
  • Independenţei – sens spre Tg.Cucu
  • Gară – sens spre Podul de Piatră
  • Podul Roş – sens spre Moldova Mall
  • Moldova Mall – sens spre Podu Roş
  • Dr.Savini – sens spre Piaţa Chirilă
  • Frigorifer – sens spre Podu Roş

Parteneriatul face parte din proiectul european Archimedes (Achieving Real Change with Innovative Transport Measures Demonstrating Energy Savings), proiect ce are în vizor managementul transportului public, informarea și drepturile călătorilor și soluții alternative pentru eficientizarea transportului.

Scopul proiectului în baza căruia au fost achiziționate aparatele de automatizare a vânzării biletelor fiind și acela al informării călătorilor, consider de cuviință ca automatele ar trebui să faciliteze accesul călătorilor și la planificatorul de rută al regiei de transport. Momentan, călătorii având acces la acesta doar prin intermediului sitului web sau apelând numărul telverde ce face legătura cu dispeceratul.

Spun asta pentru că, spre deosebire de alte automate de bilete din orașele României, acestea beneficiază de ecran tactil.

De asemenea, conform informațiilor disponibile pe situl regiei de transport, în etapa dedicată instalării celor 10 automate de bilete, se vor introduce și:

  • un sistem automat de monitorizare a traficului (GPS);
  • și un sistem de supraveghere video în mijloacele de transport public, așa cum se poate vedea pe anumite linii de transport public din București.

Cu siguranță, o dată cu implementarea sistemului automat de monitorizare a traficului prin GPS, vor fi disponibile informații ce pot facilita prezența rețelei de transport în comun din Iași pe hărțile Google, în cadrul serviciului Google Transit. Acest lucru ar trebuie să fie realizabil în mai puțin de un an de zile, conform oficialilor din Ministerul Comunicațiilor, asta dacă socotim Iașiul unul dintre marile orașe din țară.

În curând, ieșenii vor putea achiziționa bilete de călătorie prin SMS, coduri de confirmare fiind primite pe telefon la trimiterea unui SMS către un nr. special.

[via zf.ro]

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

eTurism Bref (16)

Next Article

eTurism Bref (17)

Related Posts
Total
0
Share