AVATAR, detectorul de minciuni din aeroport

AVATAR, border kiosk

Pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă din Bucureşti a fost instalat un dispozitiv inteligent, capabil să recunoască gesturile nenaturale, ezitările verbale şi alte anomalii în comportamentul pasagerilor ce se identifică prin intermediul acestuia. Dispozitivul este un Border Kiosk, iar testarea lui în Aeroportul Otopeni este un proiect coordonat de agenția Frontex (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene).

Monitorizarea comportamentului pasagerilor este posibilă datorită unor senzori performanţi de mişcare în infraroșu, a unor camere video şi a unui microfon ultrasensibil.

Informația pe care nu o oferă niciuna din știrile apărute e că toate acestea sunt, de fapt, parte din tehnologia Kinect. La acestea se mai adaugă camere video suplimentare și un scanner de documente de identitate.

Tehnologia intră în acţiune în acelaşi timp cu avatarul care intervievează pasagerii înainte de a intra pe teritoriul ţării. Primele întrebări ajută aplicaţia de evaluare a riscului din spatele avatarului să se calibreze, iar următoarele întrebări testează efectiv persoana.

În acest timp, camere video urmăresc dilatația pupilei la anumite întrebari sau poate urmări transpirația feței, iar microfonul urmăreşte inflexiunea vocii subiectului în timpul răspunsurilor la întrebări. Senzorii în infraroşu pot detecta forma şi dimensiunile feţei.

Rezultatele interviului sunt afişate pe o tabletă ce se află în posesia unui poliţist de frontieră. În funcţie de rezulate, acesta poate reţine persoana intervievată de avatar pentru verificări mai amănunţite.

Scopul acestui border kiosk este acela de a fluidiza fluxul de pasageri prin punctele de control, dar mai ales de a idenifica potenţiali imigranţi, terorişti şi alţi răufăcători.

La momentul actual aparatul este în teste, folosirea lui de către pasageri fiind facultativă.

Evident, o astfel de tehnologie ridică şi suspiciuni, atât timp cât este vorba de o tehnologie ce poate reţine date biometrice.

About Petruș Lungu

Absolvent de Turism - Sevicii în cadrul ASE București, licență în domeniul turismului electronic, masterand în sisteme informatice pentru managementul proceselor economice, pasionat de turismul electronic în toate formele sale (online, digital, virtual). Mai multe detalii aici.

Related posts

1 comments

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.